2016届中考英语完形填空与阅读理解复*练*+Unit+26

发布于:2021-11-29 12:43:38

Unit 26

Passage A

话题:工作与生活

词数:201

参考用时:7 分钟

I have been a reporter for the last fifteen years. My job is sometimes

1,

for I have seen wars, earthquakes and death. But for most of the time it’s wonderful,

because I have also seen courage, 2

and happiness.

In India, I visited a city where there were many homeless children living in the

street. But a kind –hearted lady 3

Rosa opened a home for them. In a year,

she was looking for two 4 kids, feeding them, teaching them and giving them

hope.

5

time I was in Japan after a terrible earthquake. In a place I found

a lady whose house fell down. Her son was missing and many people around her said

there was no 6

that her son was alive. But the lady did not 7

hope.

For four days, she kept 8

heavy stones by herself. She did not

stop

9

she found her son. He was alive!

Here in China, I met a young boy 10

a serious illness. He had to have

twenty operations in hospital. But when I met him, he was still smiling.

Now I always remember the courage of those people when I face challenges in my

life.

1. A. interesting

B. relaxing

C. difficult

2. A. hope

B. trouble

C. pressure

3. A. call

B. called

C. calling

4. A. hundred

B. hundreds

C. hundreds of

5. A. Next

B. Another

C. Every

6. A. choice

B. excuse

C. chance

7. A. give up

B. look for

C. take up

8. A. bringing

B. sending

C. moving

9. A. while

B. until

C. since

10. A. with

B. from

C. about

读后自主学*

【答案速查】

【自我评价】我做对了_____题,我很棒!我做错了____题,没关系,再努力!

【答案还原】将正确答案填写到文中空格处。

【诵读全文】大声朗读文章 3-4 遍、整体感知全文,体悟作者意图。

【我来总结】完成下列学*任务,并加以背诵。

1. 短语互译

(1) most of the time ___________________(2) fall down.. ____________________

(3) 独自 ___________________ (4) 一生中 ____________________

2. 佳句翻译

(1) I have been a reporter for the last fifteen years.

_______________________________________________________________________

(2) In a place I found a lady whose house fell down.

_______________________________________________________________________

(3) Now I always remember the courage of those people when I face challenges in my life.
_______________________________________________________________________ Passage B

话题:旅游景点

词数:279

参考用时:6 分钟

Tahiti is the largest island of the French Polynesia in South Pacific. It covers

1,045 km and has a population of 183,600.The weather there is neither too hot nor

too cold. It’s always warm and humid.

Tahitian people are very friendly and welcoming. They welcome visitors with music,

dance and flowers. The Tiare Tahiti flower, which can only be found in Tahiti, is

used for greeting arriving visitors and returning family, It’s popular for women

and men to wear the flowers behind their left ears.

In Tahiti, there are always a lot of things to do and to see. Around the island

are hundreds of places perfect for diving. In the waters, you can meet all kinds

of colorful fish and many other living things that you can’t name. Feeding sharks

is another exciting popular activity. You can stand in the water behind a safe rope

to watch a shark trainer hand—feed the sharks, or enjoy this fantastic scene from

the boat. If you want to find a place to swim, have a sun bath or admire the beautiful

sunset, Pointe Venus Lighthouse, a black sand beach, is a great choice.

In the evening ,you can have Tahitian food, Chinese food and French—style dishes

at To’ata, a square with many small restaurants. All kinds of fruit juice from

coconut milk to pineapple juice can be found everywhere. Some hotels in Tahiti are

built above the waters. Beautiful fish swimming below can be seen through the glass

floor or coffee table. They are really wonderful places to relax and refresh you.

Tahiti, an amazing place to do everything or nothing at all, is waiting for you.

1.The weather in Tahiti is usually________.

A. hot

B. cold

C. warm

D. dry

2.Tahitian people use______to greet arriving visitors.

A. flowers B. drinks

C. fruit

D. fish

3.Paragraph 3 mainly talks about _______.

A. delicious T ahitian food B. fun activities in Tahiti

C. friendly Tahitian people D. wonderful hotels in Tahiti

4.Which of the following is TURE about Tahiti?

A. Visitors are not allowed to dive in Tahiti.

B. It is not easy to find something to eat at To’ate

C. Visitors can enjoy themselves in over—water hotels

D. Pointe Venus Lighthouse is famous for its white sand

读后自主学*

【答案速查】参见答案 P

【我来总结】完成下列学*任务,并加以背诵。

1. 短语互译

(1) neither… nor…____________________

(2) be used for doing

____________________

(3) 各种各样的 ____________________ (4) 数百个 ____________________ 2. 佳句翻译 (1) Tahitian people are very friendly and welcoming.
_______________________________________________________________________ (2) Around the island are hundreds of places perfect for diving.
_______________________________________________________________________

(3) They are really wonderful places to relax and refresh you.

_______________________________________________________________________

(4) Tahiti, an amazing place to do everything or nothing at all, is waiting for you.

_______________________________________________________________________

Passage C

话题:风土人情

词数:255

参考用时:5 分钟

Akuapem is in the eastern part of Ghana. The sun there shines all the time. The

local people are very friendly and hospitable(好客的). Now let’s have a look at

how Akuapem people receive a visitor.

A visitor is often welcomed warmly in a family of Akuapem. After the visitor is

welcomed into the house, he is offered a seat and water at the very beginning, because

the host assumes that the visitor must have come from a very long journey and need

water. If there is a group of visitors, the host will greet the visitors from right

to left. And the host shakes only with his right hand, because Akuapem people think

the left hand is not clean.

Next, the visitor is asked how his journey was and why he has come. While the

conversation is going on, the wife and the children, especially girls, are preparing

food for the visitor. The visitor can choose his favorite food. After the visitor

finishes eating, the host and the visitor go on with their conversation. Usually

this is short one because the visitor is getting ready to say goodbye.

When the visitor is leaving, he is often given some food. He is also accompanied(陪

伴) by one of the children to the nearest station. The child who accompanies the

visitor will not come back home until the visitor leaves safely.

Whether he is a close friend or just a stranger, this is always how friendly Akuapem

people receive a visitor.

1. The underlined word “assumes” here probably means “ ____ ”.

A. thinks

B. remembers

. C. disagrees

D. follows

2. Which of the following is TRUE to the passage?

A. The host talks little with the visitor.

B. The child accompanies the visitor to the gate of the house.

C. The host offers the visitor a seat only.

D. The visitor takes some food with him when he leaves.

3. From the passage we know that Akuapem people are ___ .

A. noisy

B. friendly

C. impolite

D. quiet

读后自主学*

【答案速查】参见答案 P

【我来总结】完成下列学*任务,并加以背诵。

1. 短语互译

(1) all the time ____________________ (2) a group of ____________________

(3) 继续____________________

(4) 准备 ____________________

2. 佳句翻译

(1) After the visitor is welcomed into the house, he is offered a seat and water

at the very beginning.

_______________________________________________________________________

(2) He is also accompanied(陪伴) by one of the children to the nearest station.

_______________________________________________________________________

(3) The child who accompanies the visitor will not come back home until the visitor

leaves safely. _______________________________________________________________________

Unit26

Passage A

【答案详解】1-5 CABAB 6-10 CACBA

1. C 【解析】语境理解。根据后文 for I have seen wars, earthquakes and death “我

曾看到过战争、地震和死亡”可知,“我的工作有时很困难”,故选 C 项。

2. A 【解析】语境理解。hope 意为“希望”,trouble 意为“麻烦”,pressure 意为“压

力”。根据所在句句意“因为我也看到了勇气、

和快乐”,可知选 A 项。

3. B 【解析】语境理解。called Rosa 作后置定语,修饰 lady,a kind –hearted

lady called Rosa 意为“一位叫 Rosa 的好心女士”。

4. A 【解析】语境理解。数词 hundred 前面有基数词修饰时,hundred 用原形。

5. B 【解析】语境理解。another time 意为“另外一次;还有一次”。

6. C 【解析】语境理解。choice 意为“选择”,excuse 意为“理由”,chance 意为“几

率”。根据句意“她周围的许多人都说他的儿子没有生还的希望了”可知选 C 项。

7. A 【解析】语境理解与逻辑推理。根据后文可知,这位母亲自己搬开石头救儿子,说明

她没有放弃希望,故选 A 项。

8. C 【解析】语境理解。bring 意为“带来”,send 意为“寄送”,move 意为“移动 ”。

根据句意“她自己不停地搬着石头”可知选 C 项。

9. B 【解析】语境理解。not…until…意为“直到……才……”。

10. A 【解析】语境理解。with 短语表示伴随。句意为“在中国,我遇到一位患有严重疾

病的年轻男孩”。

读后自主学*

1. 短语互译

(1)大多数时间 (2)倒塌 (3)by oneself (4) in one’s life

2. 佳句翻译

(1) 过去 15 年里,我一直是一名记者。

(2) 在一个地方我发现一位女士,她的房子倒了。

(3) 现在当我在生活中面对挑战的时候,我总记起那些人的勇气。

Passage B

【答案详解】CABC

1.C 细节理解题。根据短文第一段最后一句话 The weather there is neither too hot nor

too cold. It’s always warm and humid.可知,塔希提岛的天气既不热,也不冷,它总是

温暖,湿润。故选 C。

2. A 细节理解题。根据短文第二段中 Tahitian people are very friendly and welcoming.

They welcome visitors with music: dance and flowers 可知,塔希提岛上人们非常友好,

他们用音乐、舞蹈和花来欢迎来塔希提的游客。故选 A。

3. B 细节理解题。根据短文第三段第一句 In Tahiti there are arrays a lot of things

to do and to see.可知,在塔希提岛上,有很多軎可做,可看。这是这一段的中心句,下

面讲述的就是在这个岛上,你可以做的很多事情。故选 B。

4. C 推理判断题。根据短文 Around the island are hundreds of places perfect for diving.

可知 A 不正确; 根据短文第四段中我们可以知道,塔希提岛上有很多东西可以吃,故 B

不对;根据 Pointe Venus Lighthouse;a black sand beach 可知 D 不对;根据 Some hotels

in Tahiti are built above the waters.可知,有一些旅馆是修建在水的上面的,所以 C

选项是正确的。故选 C。

读后自主学* 1. 短语互译 (1)既不……也不…… (2) 用作 (3) all kinds of (4) hundreds of 2. 佳句翻译 (1) 塔希提岛的人们非常友好和好客。 (2) 在岛上有数百个地方适合潜水。 (3) 它们真的是让你放松和提神很好的地方。 (4) 塔希提岛,一个可以做任何事或什么都不做的神奇的地方,在等你。
Passage C 【答案详解】ADB 1. A 词义猜测题。根据 he is offered a seat and water and the very beginning 和 visitor must have come from a very long journey and need water.可知游客一定是来自很远的 路途,非常需要水,所以此处的主人一开始就提供他们座位和水,是因为他们想看这一点, 故此处 asumes 表示想着,记着,故选 A。 2. D 细节理解题。根据 When the visitor is leaving: he is often piven some food 可知当游客离开时,他们会让游客带看一些食物。故选 D。 3. B 推理判断题。根据 Whether he is a close friend or just a stranger; this is always how friendly Akuapem people receive a visitor.可知无论是亲密的朋友还是陌生人, Akuapem 的人们总是友好的接待游客,故推断 Akuapem 的人是友好的。故选 B。 读后自主学* 1. 短语互译 (1)一直(2)一组,一群(3)go on with(4) get ready for 2. 佳句翻译 (1)客人被迎进房子后,刚开始的时候主人提供给他一个座位和水。 (2) 他由一个孩子陪伴着到最*的车站。 (3) 陪伴的孩子直到客人安全离开才回家。


相关推荐

最新更新

猜你喜欢